Miksi äänestää, kun mikään ei muutu?

vote, word, letters-1804596.jpg

Viime viikonloppuna olin tekemässä vaalityötä Joensuun Joulumarkkinoilla ja paikalla oli runsaasti ihmisiä. Molempina päivinä olin paikalla useamman tunnin ja kohtasin erilaisia ihmisiä, kaikilla ei ollut hyvää sanottavaa Siun Soten palveluista ja seuraavana lauseena oli, ettei aio äänestää, koska mikään ei muutu.

Tästä sitten yleensä lähti käyntiin keskustelu, koska kysyin aina, että eikö juuri silloin pitäisi äänestää, jos ei ole tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. Seuraava argumentti oli sitten, että ei siellä yksi ihminen mahda mitään, kun kaikki on jo päätetty valmiiksi. Tottahan se on, että yksi ihminen ei voi tehdä paljoa, jonka vuoksi pitäisikin äänestää, että olisi useampi tekemään sitä muutosta.

Nyt käytävät aluevaalit ovat ensimmäiset laatuaan, jossa voi äänestää ihmistä Siun Soten valtuustoon suoraan. Aiemmin paikat jakautuivat kunnallisvaalien tuloksen mukaan, josta sitten puolueet tekivät paikkajaon perustuen äänimäärään, sukupuoleen ja kompetenssiin. Yksi asia lisää, mikä eroaa nyt aiempaan verrattuna on, että ne henkilöt jotka ovat Siun soten henkilökuntaa pystyivät asettumaan ehdolle valtuustoon. Tähän asti Siun Soten työntekijä ei ole voinut olla valtuustossa, koska et voi olla ”pomosi pomo”. Valtuusto käyttää ylintä päätäntävaltaa Siun Sotessa. Tämä on ollut myös haitta, koska Siun Soten toiminnan aikana valtuustosta on puuttunut näkemys ja kokemus juuri siitä päivittäisestä työstä, mitä me työntekijät tehdään kentällä niin sosiaali- ja terveydenhuollossa, kuin myös pelastuslaitoksella ja ympäristöterveydenhuollossa. Paljon viisautta on jäänyt käyttämättä.

Henkilön äänestäminen on etu, koska sitten tiedät keneen ottaa suoraan yhteyttä. Kysyinkin ihmisiltä suoraan, että ovatko he tietoisia ketä nykyisessä valtuustossa on. Kukaan ei osannut nimetä yhtäkään valtuustossa olevaa. Sitä voi miettiä, että miten valtuusto on onnistunut työssään vai ovatko he olleet pelkkä kumileimasin, kuten eräs vanhempi herrasmies asian ilmaisi.

Lähdin ehdokkaaksi juuri siitä syystä, koska uskon että nämä ovat ne Vaalit, jossa juuri äänestämällä voit vaikuttaa. Jos et ole tyytyväinen nykyiseen, aloita muutos.

Ole se muutos, jonka haluat tapahtuvan, äänestä!

#sydamellinenjarjenaani, #KorhosenEeva, #liikenyt, #aluevaalit, #olemuutos, #äänestäpinkkiä