Vaaleja koronan aikaan

Vuosi 2021 alkaa olla taputeltuna, tätä vuotta on jäljellä reilut 12 tuntia. Mielessäni lähti jostain kumman syystä pyörimään elokuva Rakkautta koleran aikaan, siitä sitten vääntyi nimi tähän kirjoitukseen. Elokuvassa juonena on rakkaustarina, joka saa alkunsa koleran riehuessa ympäri maailmaa 1900-luvun alussa. Tarinassa ei ole onnellinen loppu. No mitenhän tässä tarinassa nimeltään Vaaleja koronan aikaan käy?

Ensinnäkin on aikamoinen rutistus pieneltä puolueelta tehdä kahdet vaalit vuodessa, toki eihän se helppoa ole isommillakaan puolueilla. Liike Nyt teki todella hyvää työtä kuntavaaleissa keväällä, vaikka korona sotki vaalien aikataulut ja teki kampanjoinnista haasteellista. Täällä paikallisestikin onnistuttiin loistavasti, Joensuu sai ensimmäisen kaupunginvaltuutetun ja eikä se toinenkaan paikka jäänyt kauaksi. Samoin Kiteellä onnistuttiin, siellä meni läpi useampi kaupunginvaltuustoon myös. Itse asiassa valtakunnallisesti Liike Nyt onnistui todella hyvin. Tämä vain kertoi siitä, että ihmiset hakevat poliittiseen päätöksentekoon muutosta. Kun vanha ei toimi, on aika kokeilla jotain uutta.

Eipä kerennyt kuntavaalien pöly laskeutua, kun alkoi aluevaaleihin valmistautuminen. Valtiovalta eri hallituksien muodossa on vääntänyt sote-uudistusta kohta puoliin kaksi vuosikymmentä, nyt sitten vihdoin ja viimein on jotain valmista tulossa, tai ainakin uuden alku. Sen näkee sitten, millaiseksi toiminta muotoutuu. Yhtäkkiä tulikin sitten kauhea kiire saada homma rullaamaan, joten aluevaltuuston työ alkaa 1.3. 2022. No tästä sitten seurasi se, että demokratian nimissä jokaisen hyvinvointialueen asukkailla on oikeus äänestää siitä, ketkä jatkossa ovat ylintä päätösvaltaa käyttävän valtuuston jäsenet.

Asia, joka tehdään ensimmäistä kertaa ja jonka kustannukset ovat valtaosa valtion budjetista, halutaan runnoa kiireellä läpi. Kaikki äänestäjät eivät edes ole perillä siitä, mistä he äänestävät ja miksi. HS:n pääkirjoitus otsikoi 30.12.21 ”Aluevaaleista uhkaa tulla pannukakku” Onko meillä varaa tähän pannukakkuun? Mielestäni ei, mutta tällä mennään. Meidän ehdokkaiden tulee siis käydä keskustelua äänestäjien kanssa miksi äänestää. Itselläni on ollut useita hyviä keskusteluja ihmisten kanssa asiasta ja lopuksi he ovat myös kiittäneet, että ovat saaneet jotain selvyyttä asiaan. Tärkeintä mitä ihminen voi nyt tehdä on äänestää.

Karjalaisen tekstiviestipalsta 27.12.2021, tästä palautteesta tuli hymy huulille 🙂

Eilen ja tänään tuli lisää rajoituksia koronan vuoksi, tämä vaikuttaa myös kampanjatyöhön. Kuinka tavoittaa äänestäjät, jotka eivät vielä tiedä miksi pitää äänestää ja ketä voisi äänestää. Nyt vaaditaan luovuutta ja vanhoja kikkoja. Vaaleja koronan aikaan, tämän tarinan päätös nähdään 23.1. 2022.

#sydamellinenjarjenaani, #KorhosenEeva, #293, #liikenyt, #vaalejakoronanaikaan