hands, heart, red paint-1846428.jpg

Ylpeästi pinkki Tehyläinen

Katselin tuossa juuri Tehyn aluevaalisivuilta, että kuinka monta meistä tehyläisistä on pinkkejä. Sielthän löytyi valtakunnallisesti mahtavat 7 kappaletta!!! Jos oikeasti haluat muutosta näissä vaaleissa, suosittelen katsastamaan alueesi pinkin Tehyläisen. Pohjois- Karjalassa se olen minä Neiti #293 🙂

kuvan lähde https://www.tehy.fi/fi/aluevaalit/ehdokkaat

Ammattiliitoista on vähän ristiriitainen kuva mediassa, eikä Hjallis säästellyt sanojansa, kun kertoi mielipiteensä ja näkemyksensä tukilakoista https://youtu.be/JVnit5wJJEU En minäkään oikein ymmärrä noita AKT:n tukilakkoja, enemmän se tekee hallaa kuin hyötyä.

Minä olen kuitenkin ammattiyhdistysliikkeen jäsen, olen ollut sitä vuodesta 2002 alkaen, kun aloin opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Opiskelijat saavat olla Tehyn opiskelijajäsenyyden ilmaiseksi, työttömyyskassaan jäsenyys on myös ilmainen opiskelujen ajan. Valmistumisen jälkeen sitten siirtyy varsinaiseksi jäseneksi ja alkaa maksamaan jäsenmaksua, joka on Tehyllä 1,10% bruttopalkasta. Vertailuna suosittu YTK ottaa 115€/vuosi (mutta se onkin pelkkä työttömyyskasssa), JHL:n jäsenmaksu on 1%, Superin 1,2% ja Akavan sairaanhoitajat ja Taja 1,05% Nämä ovat ehkä ne tavallismmat ammattiyhdistysliikkeet, joita SoTe-puolella on.

Mitä tuolla jäsenmaksulla sitten saa?

Ehkä kaikkein selvin asia, kuinka tehyläisyys näkyy Sote -alalla, on oma luottamusmies. Meillä Tehyn Siun soten ammattiosastossa on tällä hetkellä 3 pääluottamusmiestä sekä alueluottamusmiehet. He kaikki ovat meitä jäseniä varten, joita muuten Siun Sotessa on reilut 2800, emme siis ole mikään pieni ammattiosasto. Luottamusmieheen voi aina ottaa yhteyttä, jos jokin työhön liittyvä asia mietityttää esim. työvuorot suunnitellaan jotenkin hullunkurisesti, palkkanauhassa on epäselvyyttä, olet ollut pitkään sijaisena ja saat vain määräaikaisia työsopimuksia. Luottamusmiehet ovat näitä tilanteita varten, kysyvä ei tieltä eksy ja kun tuo huolia ilmi, epäkohtiin voidaan tarttua ja tarkastella. On paljon helpompaa kohdata työsuhdekiemurat ja niiden laillisuus yhdessä luottamusmiehen kanssa kuin yksin. Yksi asia, josta olen erittäin iloinen omassa ammattiosastossani, on että kaikki meidän “luottarit” ovat helposti lähestyttäviä ja he tekevät työtänsä täydellä sydämellään kuten tehyläisyyteen kuuluu.

Tehy ry huolehtii jäsenmaksua vastaan sitten vakuutuseduista, työsuhdeneuvonnasta, oikeusavusta ja siitä että on tarjota Tehyn oma lakimies, jos tarvitsee lähteä selvittelemään työsuhdekiemuroita oikeuteen asti. Harva hoitaja sitä lähtisi yksin omakustannehintaan raastupaan istumaan työnantajaa vastaan. Nämä ovat ne tärkeimmät asiat, mutta totta kai tehyläisenä saat myös erilaisia alennuksia ja etuuksia vapaa-aikaa varten, sillä sote-alalla jos millä tarvitsee aika ajoin täydellistä irrottautumista arjesta.

Minulle ensimmäinen ISO Tehyläisyys juttu oli Tahdon asia- kampanja ja siihen liittyvä joukkoirtisanoutuminen vuonna 2007. Siitä minulla on edelleen muistona Kalevala Korun tekemä Tahdon Asia -riipus, jonka Tehy antoi kaikille, jotka joukkoirtisanoutuivat. Muistan edelleenkin sen hetken, kun allekirjoitin lomakkeen. Olin hakemassa potilasta heräämöstä osastolle ja ammattiosaston silloinen ja nykyinen puheenjohtajamme Vilja käveli minua vastaan käytävällä paperinipun kanssa. Kysäisin, että ”onko toi se nippu”, johon Vilja vastasi, ”On”. Otin samoin tein oman Tehy-kynäni kynätaskusta ja allekirjoitin. Sen jälkeen mietin, että voi vitsi, miten siistiä on olla mukana tässä. Toinen iso juttu oli vuonna 2015, kun olin Helsingissä osoittamassa mieltäni Rautatientorilla Tehyn #EiKäy- kampanjassa, jonka tarkoituksena oli puolustaa työmarkkinajärjestöjen vapaata oikeutta sopia työ- ja virkaehtosopimuksista ja vastustaa hallituksen yksipuolisia päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja.

Tehyläisyyteni on tällä hetkellä aktiivista. Olen ammattiosaston hallituksen varsinaisena jäsenenä ja vedän koulutustyöryhmää, joka suunnittelee ja toteuttaa yhdessä muun hallituksen porukan kanssa koulutuksia jäsenistölle. Itse käyn myös aktiivisesti kouluttautumassa Tehyn koulutuksissa. Minulta on kysytty, että miten sie viitsit ja jaksat? Tämä on harrastus. Minulle on tärkeää vaikuttaa, kuinka meidän sote -alan ja varsinkin tehyläisten asiat ovat hoidossa niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Olen päässyt osana hallitusta käymään keskusteluja talon johdon kanssa siitä, kuinka meitä Siun sotelaisia tulisi johtaa ja mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota. Tämä on yksi syy, miksi olen nyt myös ehdolla aluevaaleissa. Minä haluan päästä vaikuttamaan siihen, kuinka jatkossa Pohjois- Karjalan hyvinvointialueella pidetään huolta myös suurimmasta voimavarasta ja pääomasta nimittäin ammattitaitoisesta ja motivoituneesta henkilökunnasta, joka tekee työtänsä alueen asukkaiden eteen, että heillä olisi Suomen parasta ja laadukkainta hoitoa.

#tehyläisyys, #tehy, #tehynsiunsotenammattiosasto, #liikenyt, #ammattiliitto, #aluevaalit, #sydamellinenjarjenaani, #KorhosenEeva, #293